Despre

Hollaback! desfășoară acțiuni de conștientizare publică a efectelor hărțuirii oamenilor în spațiile publice și colectează date pentru a le prezenta cu scopul de a determina cetățenii să ia atitudine față de hărțuirea stradală.

Misiunea vizează inițierea unor discuții publice despre hărțuirea stradală, și dezvoltarea unor strategii pentru a asigura accesul egal al tuturor, în special al femeilor, în spațiile publice.

Dar cum definim hărțuirea stradală?

Hărțuirea stradală este o formă de violență sexuală în spațiile publice. Prin harțuire stradală descriem un comportament sexual sau care aduce prejudicii, prin care se acordă atenție nedorită unei alte persoane într-un spațiu public, aceasta nefiind confortabilă cu atenția primită. Elementul de bază ce caracterizează toate formele de violență sexuală, inclusiv de hărțuire stradală, este absența consimțământului.

Forme de hărțuire stradală pot fi: priviri insistente, grimase, comentarii, fluierături, țipete, atingeri, pipăiri, ciupituri de fund, palme peste fund, atingeri pe sâni, înșfăcare a zonelor intime, amenințări cu violul, amentințări cu bataia, urmărire pe stradă, avansuri, solicitări cu caracter sexual, constrângere la a privi materiale cu caracter sexual, masturbare în public, tatonări, expunere a părților intime, atac, molestare și vătămare corporală.

Violența sexuală este o problemă ce ne implică pe toți fie ca potențiale ținte, fie ca martori tăcuți ori ca potențiali agresori. Violența sexuală nu ține cont de etnie, religie ori venituri, insă ține cont de gen, afectând disproporționat fetele și femeile. Un prim pas pentru a stopa fenomenul este să spargem tabu-urile din jurul violenței sexuale, să vorbim despre ceea ce ni se întamplă fară rușine sau culpabilitate. Rușinea și vina sunt ale agresorului.

Deci ce facem în această privință? Hollaback! România are trei obiective principale:

  1. Oferim o platformă publică ușor de accesat unde strângem mărturii despre hărțuirea stradală din România, arătând astfel cât de des și unde se întâmplă. Astfel agresorii pot fi identificați iar martorii, membrii comunității și oamenii legii pot fi determinați să acționeze.

Prin acest site oricine poate să își publice mărturisirea și pozele agresorului, recâștigând o parte din puterea pierdută în momentul hărțuirii. Publică mărturia ta aici.

Susținem că oricine are dreptul de a se simți în siguranță în spațiul public. Indiferent de cine ești, de unde ești, cum arăți sau ce credințe ai.

  1. Desfășurăm acțiuni de conștientizare publică a efectelor hărțuirii femeilor în spațiile publice. Ne dorim să creem dialoguri pe străzile din comunitatea noastră organizând ateliere dar și prin prezentări și dezbateri la evenimente.

Ne dorim să schimbăm atitudini și percepții precum că hărțuirea este de trecut cu vederea. Conștientizând că nu se întâmplă doar unor persoane este primul pas în a nu mai accepta acest comportament.

  1. Susținem și planificăm strategic – ai o relatare despre hărțuirea stradală? Noi te susținem! Pe pagina de resurse listăm grupuri pregătite să ofere suport și să ajute cu o strategie de acțiune împotriva unei posibile viitoare agresiuni. Ne poți scrie și nouă la [email protected]