Cazul Nicu Guță: Dintr-o mie de femei… hărțuiești pe cine vrei??

Cum s-a întâmplat: În noaptea de 1 mai, o tânără de 19 ani se afla într-un club din Petroșani. În același club se aflau alți tineri și tinere, printre care și fiul lui Nicolae Guță, Nicu Guță, în vârstă de 23 de ani. Fata se întorcea de la baie alături de prietena fratelui său, a trecut pe lângă o masă la care stătea Nicu Guță, când el a apucat-o de fund. Ea s-a întors uimită și l-a întrebat dacă el a făcut asta. Nicu Guță a zis că da și a întrebat-o ironic care ar fi problema ei și i-a băgat mâna între picioare, apucând-o de organul genital. Fata l-a împins.

Pentru că tânara i-a refuzat avansurile sexuale, Nicu Guță a tras-o de păr, a pus-o la pământ și a lovit-o cu o sticlă în cap și cu pumnii în coaste. La final, a amenințat-o că o omoară dacă îl reclamă la Poliție.
Fata a ajuns la spital. După mai multe zile după ce a fost externată, a revenit la spital din cauza durerilor în zona capului. Și-a scos certificat medico-legal care atestă ca are nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale.
Cum este să trăiești cu urmările violenței și cu sentimentul de nedreptate în suflet?
Tu, cel sau cea care citești acest articol, ai mers vreodată în club? Îți place să ieși cu grupul tău de prieteni și prietene, să vă distrați? Îți place să socializezi și să dansezi? Dacă da, înseamnă că oricând pui piciorul într-un club ești de acord să faci orice cu oricine îți face propuneri în club? Noi nu am văzut să scrie “consimțământ obligatoriu pentru orice!” la intrarea în niciun club.
Gândește-te cum va fi data viitoare când mergi în club și cineva te abordează. Când o persoană necunoscută flirtează cu tine și nu îți place de ea sau nu ai dispoziție de cochetat și te gândești să refuzi, îți va fi frică? Ce motive vei inventa ca să scapi de propunerile sale și totuși să nu îți risti viața, așa cum s-a întamplat în cazul de față?

Hărțuirea sexuală este o formă de discriminare și violență!
Hărțuirea sexuală înseamnă orice gest, orice comentariu, orice atenție sexuală nedorită din partea unei persoane către o altă persoană, cunoscută sau necunoscută. Hărțuiesti sexual pe cineva atunci când primesti refuzul ei de a te cunoaște, de a vorbi cu tine, de a cocheta cu tine, și tu continui să insiști. Pare că e simplu, nu? Oare de ce nu înțelege toata lumea că dacă un om (a se citi: femeie) spune “NU!”, înseamna “NU!”?

Victimele suferă! Hărtuițorii (nu) plătesc?!
Din cauza faptului că în Noul Codul Penal hărțuirea sexuală e definită ca având caracter repetitiv, fapta săvârșită de Nicu Guță dar și alte fapte asemănătoare ale altor hărțuitori nu pot fi reclamate și nici hărțuitorii nu pot fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut de fapt, adică pentru hărțuire sexuală.
Noul Cod Penal precizează că ,,fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoana ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amendă.”
În plus, se preciează că se pedepsește, cu închisoarea de la o lună la 3 luni sau cu amendă, hărțuirea care nu are neapărat un caracter sexual: “efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane.” Acest paragraf este binevenit, însă definiția hărțuirii sexuale are multe probleme.

Cine te duce de la bal la spital?
Autoritățile trec cu vederea faptul că hărțuirea sexuală în spațiul public este gravă. Mai mult, se pare că ignoră sau descurajează victimele care sună la 112 pentru a raporta fapte de hărțuire stradală. Martorii și martorele la hărțuire și violență asupra femeilor greșesc pentru că închid ochii și consideră că nu este problema lor. Greșesc bărbații hartuitori, bărbații agresori care nu acceptă faptul că NU înseamnă NU, că femeilor nu le face plăcere să fie hăituite, vânate, privite libidinos, atinse, urmărite și amenințate cu violul, cu bătaia sau cu moartea.
Pentru toate aceste greșeli cine plătește?

„Lasa-mă, nevastă / Că nu strică sa pierd așa bucățică” (versuri Nicușor Guță, melodia „Arde-le, bărbate”)

Tânăra nu știa cine este hărțuitorul și agresorul său când acesta a tras-o de păr și i-a dat cu o sticlă plină cu bere în cap. Și de ce ai lovi o femeie necunoscută tocmai în cap pentru simplul fapt că nu ți-a acordat atenție după ce ai hărțuit-o sexual?
Cine e Nicu Guță? E un bărbat cu o soție și cu un copil mic acasă!

Oare tânăra din club este prima femeie pe care Nicu Guță a hărțuit-o sexual și care apoi a devenit și mai violent pentru că nu știe să accepte un refuz?

Încadrarea faptelor lui Nicu Guță
Fiul lui Nicolae Guță și-a recunoscut doar parțial faptele.
În urma faptelor comise, acesta a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani. Această decizie poate fi însă contestată de către avocaţii lui. Nicu Guţă riscă pedeapsa cu închisoarea, iar încadrarea juridică se poate schimba pe parcursul anchetei.
În prezent, hărțuitorul este cercetat penal pentru săvârşirea a trei infracțiuni: tulburarea ordinii și liniștii publice, loviri și acte de violență și amenințare. Da, doar atat!!
Să ne amintim: a lovit o fată cu sticlă in cap: de ce nu e acuzat de tentativă de omor? A bătut-o până a bagat-o in spital pentru ca a încercat să o agațe și ea l-a refuzat. De ce nu e acuzat și de hărțuire sexuală?

„Unde-i lege, nu-i tocmeală!” Dar unde nu e lege, putem să ne tocmim?
Noul Cod Penal nu definește hărțuirea sexuală în termenii corecți. Pentru ca hărțuirea sexuală nu este definită corect, conform legilor în vigoare, în prezent, femeilor și fetelor care sunt hărțuite sexual le e foarte greu să-și caute dreptatea și este aproape imposibil, de asemenea, ca hărțuitorii să fie sancționati corespunzător. Mai mult, cireașa de pe tort abia acum vine: pedepsele din Noul Cod Penal pentru hărțuire sexuală sunt mai mici decât în vechiul Cod Penal! Vi se pare tare, nu?
Nu avem o definiție corectă a hărțuirii sexuale în Noul Cod Penal, dar măcar avem pedepse mai mici pentru o problemă invizibilă pentru autorități dar zilnică pentru foarte multe cetățene care plătesc taxe și impozite.

„Cel care bate, dă vina pe baston”. Cel care hărțuiește, dă vina pe haine, cel care agresează o femeie, dă vina pe victimă!
Șiți care este problema noastră cea mai mare? Problema noastra cea mai mare este că acuzăm victimele. Reacțiile pe care o femeie le primește dupa ce este victima unei hărțuiri sexuale sunt cel mai adesea învinovățiri și reprosuri: ”Nu cumva era îmbracată indecent?”, “Nu cumva avea fusta prea scurtă?”, “Nu cumva ea l-a provocat?”, “Ce căuta în club în seara de Paști?” Dar ce caută in club, in general? Sau în restaurante? Ce cauta in oras? Dar ce cauta afară din casă?
Daca problema ar fi la femeile care ies să se simtă bine, hărțuirea stradală s-ar întampla numai noaptea, doar în cluburi, doar în locuri în care se consuma băuturi alcoolice, dar nu este așa! Dacă suntem hărțuite în drum spre facultate sau chiar în facultate? Sau când ne întoarcem de la școală, în drum spre casă? Dacă suntem hărțuite atunci când mergem la magazin?
NU, nu victimele sunt de vină pentru ceea ce pațesc! Nu hainele, nu locurile în care mergem și nici alcoolul nu sunt motivele pentru care se întâmplă asta!

Crezi ca ești un bărbat puternic și impunător atunci când atingi o femeie fără voința ei?
Nici un bărbat nu se naște hartuitor sau violator, ci devine așa.
Baieții văd de mici în jurul lor comportamente prin care femeile sunt tratate ca inferioare ale bărbaților, ca obiecte sexuale, iar aceste comportamente se preiau și sunt normalizate. “Sunt baieți, e normal sa se comporte așa.”
Nicu Guță a pedepsit-o pe fata care și-a permis să-l refuze, să nu-l placă. El a vrut sa o învețe o lectie despre care e locul ei (a lăsat-o lată la picioarele lui) și să arate tuturor că lui, un mascul feroce, un gigolo autentic nu îi scapă niciuna. Ca în melodia tatălui său, că tot vorbeam de ce mesaje transmitem băieților și bărbaților. Nicu Guță a fost educat de un tată care îndeamnă prin piesele lui la hărțuire sexuală asupra femeilor, care promovează ideea că “bărbatul adevărat” este cel “fatal” pe care nicio femeie nu îndrăznește să-l refuze!
“Sunt frumos, ce față am, de gigolo / Mor femeile pe mine, ce mișto/ Nici una din sat mie nu mi-a scăpat/ Și-acum sigur una m-a reclamat” (versuri Nicolae Guță, melodia „Gigolo”).

Nu vrem să fie pedepsit consumul de alcool, nu vrem pedeapsa pentru toți cântăreții de manele, ci vrem pedeapsa pentru el, Nicu Guță, un cetățean și un bărbat care a încălcat legea și care a agresat o cetățeană, o femeie.

Să reținem că NU contează ce etnie are hărțuitorul, nici genul muzical pe care îl ascultă sau îl cântă, nu conteaza nivelul lui de educație (pentru ca nici la școala, nici la facultate, nici la doctorat nu te învață nimeni că nu ai voie sa hărțuiești sexual) și nici nu contează dacă băuse sau nu alcool atunci când a comis fapta!
Gândiți-vă așa: daca alcoolul ar fi de vină pentru ca anumiti barbati bat femeile sau se iau de ele pe stradă ar fi atât de simplu sa eliminam violenta! Am putea interzice alcoolul și gata!
Noi știm că nu din cauză că are o etnie și nu alta, știm că nu din cauză că e bogat și nu sărac, a hărțuit și a bătut o femeie. Sperăm să știe acest lucru și autoritățile responsabile să facă dreptate fetei și să nu îi găsească scuze agresorului. Acest barbat este un agresor, un hărțuitor care are un comportament inacceptabil. Nu dati vina pe genul muzical, etnie, faima, sau bautura pentru ce a facut! Vina este exclusiv a lui și a comportamentului său.
Cazul lui Nicu Guta, fiul lui Nicolae Guță, este doar un caz din miile de cazuri care se întamplă frecvent, fără ca autoritățile să ia masurile necesare. Cazul lui Nicu Guta este un caz care a fost mediatizat doar datorita faptului ca acesta este fiul cunoscutului Nicolae Guta. Dar sa ne gandim la cazurile care se intampla in viata de zi cu zi si nu aflam de ele, la cazurile care nici macar nu ajung la Poliție din cauză că victimele sunt intimidate, ignorate și descurajate de către autoritati, să lupte pentru dreptate.
Până când ne vom preface ca aceasta nu este o problemă a societăţii si o realitate care nu afectează extrem de multe fete și femei?
Suntem femei. Vrem ca atunci când spunem “nu”,să fim luate în serios, să ni se respecte decizia.Vrem să ne fie respectate libertatea, demnitatea, și spațiul personal. Nu suntem obiecte sexuale, ci cetățene!

Găsit apel, caut apelanții!
Avem nevoie de legi corecte și urgente care să ne apere în spațiul public. Trebuie să fim în siguranță atunci cand ieșim din casă. Hărțuirea sexuală trebuie pedepsită pentru ceea ce este, nu sub alte denumiri precum “lovire” sau “deranjarea ordinii publice”. O persoană nu este ordine publică. Noi, voi, suntem importante/ți pentru ca suntem oameni. Suntem persoane, ar trebui să fim egali și egale si trebuie sa fim apărați si aparate de autoritatile statului in care traim, stat la care contribuim cu bani din taxe si impozite.
La cine apelăm cand suntem hărțuite sexual pe stradă, în club sau în alt loc public?
Avem nevoie de legi care sa raspunda nevoilor noastre, sa corespunda cu realitatea pe care o traim.
Cine ne garantează că dacă mergem în club cu gașca de prieteni și prietene, nu vom păți ce a pățit fata din Petroșani, care nu a acceptat avansurile sexuale ale unui barbat necunosc din club?

Ce se va întampla în continuare? Cum și când va plăti hărțuitorul sexual și agresorul Nicu Guță pentru ce a facut?
După ce a fost difuzata știrea despre ce s-a întamplat în clubul din Petrosani, am auzit multe persoane facand “pariuri” ca fata agresată își va retrage plângerea depusă împotriva lui Nicu Guță. Nu ar fi primul caz în care victima își retrage plângerea. Dar tu nu ți-ai retrage-o daca ai avea de ales între asta și a trai pentru tot restul vieții tale cu frica de a fi omorât/omorată pentru că ai îndrăznit să ceri ca hărțuitorul și bătăușul tău să fie sancționat corect?
Noi înțelegem de ce cineva care a trecut printr-o traumă isi poate retrage plângerea penală. E foarte posibil să fie de frică, în urma amenințărilor venite de la agresor, din cauza dezamagirii față de modul în care justiția lucrează în Romania, din convingerea că sunt slabe șanse să ți se faca dreptate daca ești o femeie hărțuită sexual sau bătută.

Solidaritate pentru dreptate!
Victima agresiunilor lui Nicu Guță este sprijinită de părinti și de prieteni în demersul ei pentru pedepsirea lui Nicu Guță, iar acesta este un lucru extrem de important pentru moralul unei victime. Niciuna dintre noi nu suntem singure! Nu tu ai o problemă daca ai trecut printr-o experiență de hărțuire sexuala, nu tu esti esti vinovata! Nu tu trebuie sa faci ceva ca sa eviti sa treci prin astfel de experiente traumatizante!
Dorim sa transmitem un mesaj fetei care a fost hartuita si batuta in clubul din Petrosani in noaptea de 1 mai: Suntem alaturi de tine!

Suntem solidare cu fata care a fost hărțuită sexual și apoi bătută de Nicu Guță. Suntem solidare cu toate femeile victime ale tuturor formelor de violență! Nicio femeie nu ar trebui sa traiască cu frica pentru viața ei, cu frica pentru siguranta ei.
Fetelor, nu este vina voastra pentru ceea ce fac hartuitorii, violatorii, agresorii! Daca ai treabă sau ai chef sa mergi noaptea pe strada sau în club nu trebuie sa plătești pentru asta cu frică, lacrimi, vânătai, zile în spital sau chiar cu viața!
Orice fată și orice femeie, la fel ca orice băiat sau bărbat, au dreptul să se îmbrace cum le place și cum se simt bine, au dreptul sa meargă oriunde vor sau în ce loc au nevoie sa meargî, la orice oră din zi sau din noapte doresc.
Niciodată, victimele nu sunt de vină! Hărțuirea se întampla pentru ca există hărțuitori. Violul se întâmplă pentru ca există violatori. Violența are loc pentru ca exista agresori. Să ne gândim la asta atunci când tindem să acuzăm, când judecăm, cand pedepsim. Să avem grijă să facem asta persoanelor care au dat cu palma sau cu pumnul (în cazul nostru, cu sticla) și nu persoanelor care se află în calea palmei/ a pumnului (sau a sticlei)!

Vă sfătuim să vorbiți cu persoane în care aveți încredere și care vă pot susține, împărtășiți-vă experiențele, luptați pentru a vă face dreptate! Ignorarea problemei violenței asupra femeilor nu va duce la dispariția ei, ci doar la agravare și la multe, multe fete și femei omorâte! Nu sunteţi singure! Împreună suntem puternice, suntem curajoase și putem construi o societate mai bună pentru fete și femei!

Autoare: Simona Chirciu, Daniela Gȋlcă, Anca Popescu, Andreea Rusu, Francesca Savu, Ștefania Vintilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *